Od sunčanog Hvara do drevnog Dubrovnika u ugodnom katamaranu

Grad Dubrovnik mnogima je omiljena destinacija za savršen odmor. Svojoj ljepotom oduševio je brojne turiste iz svih dijelova svijeta te je postao kulisa mnogobrojnih filmova i svjetski poznatih serija, među kojima je svakako najpoznatija Game of Thrones. I vi možete posjetiti ovaj drevni grad na jugu Hrvatske i otkriti njegove srednjovjekovne zidine, Stradun i brojne druge tajne koje krije. Za put do Dubrovnika odaberite ugodnu i brzu katamaransku liniju TP linea te izbjegnite gužve i vrućine na autocesti.

Linija svakodnevno povezuje Split i Dubrovnik, a putem staje na predivne otoke Brač, Hvar, Korčulu i Mljet pa ćete uživati i u ovim predivnim otocima. Katamaran vozi svakodnevno i kreće iz Splita u 9:15 sati. U Dubrovnik dolazi u 14:35 sati. Povratak iz Dubrovnika je svakog dana u 15:15 i u Split se vraća u 20:30 sati.

Brač prva destinacija na putovanju

Prva luka u koju katamaran pristaje je Milna na otoku Braču. Ovo je nekoć bila glavna luka otoka Brača, dok nije u Supetru izgrađeno trajektno pristanište. Iz katamarana ćete moći baciti pogled na predivan Brač koji je najveći otok Dalmacije na kojem živi oko 14.500 stanovnika. Otok je od davnina poznat po vinu, maslinovom ulju i kamenu. Od bračkog kamena izgrađeni su brojni svjetski spomenici kulture i poznate zgrade, među kojima i Parlament u Budimpešti, Reichstag u Berlinu te Dioklecijanova palača u Splitu. Brač je otok na kojem je i jedna od najpoznatijih svjetskih plaža – Zlatni rat.

Sunčan Hvar najsunčaniji otok Jadrana

Sljedeća luka u koju pristajemo je grad Hvar na istoimenom otoku. Ovaj grad oduzet će vam dah svojom ljepotom i mediteranskim šarmom. Hvar je poznat po svojim vrhunskim restoranima, hotelima i klubovima u kojima se okuplja i svjetska elita, kao i bogatoj prošlosti. Naši katamarani imaju svakodnevne linije s ovim otokom pa iskoristite tu mogućnost i uživajte u ovom predivnom otoku.

Korčula - ljepotica s juga

Korčula je treća luka u koju pristajemo u našoj ugodnoj vožnji. Ovaj južni otok po ničemu ne zaostaje u ljepoti za Bračem i Hvarom. Prema legendi grad Korčulu osnovao je trojanski heroj Antenor prije više od 3.000 godina. Ovim otokom i gradom kroz povijest su vladali brojni narodi: Grci, Rimljani, Bizantinci, Mlečani, Habsburzi te su svi ostavili tragove svojih kultura. Naš katamaran prolazi kanalom između poluotoka Pelješca i otoka Korčule te ćete imati priliku uživati u predivnim pejzažima i pogledu na manja i veća mjesta i sela. Pri ulasku u samu Korčulu oduševit ćete se pogledom na srednjovjekovne zidine kojima je opasana stara gradska jezgra. Iako se tijekom ove vožnje u Korčuli zaustavljamo na kratko vrijeme, koje nije dovoljno za razgledavanje rodnog grada Marka Pola, svakako isplanirajte duži posjet ovom predivnom gradu i otoku zadivljujuće prirode i bogate povijesti.

Pomena - luka na zelenom Mljetu

Zadnja luka u koju pristajemo prije Dubrovnika je šarmantna Pomena na otoku Mljetu. Ovo je luka koja se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka Mljet te je samo 15-ak minuta udaljena od Malog jezera. Mljet još zovu zeleni otok te je, prema legendi, to otok na kojem je antički junak Odisej živio s nimfom Kalipso. Na otoku se nalazi i pećina koja se zove Odisejeva špilja. Na Mljetu je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj koji će vas oduševiti svojoj raznolikošću i bogatstvom prirodnog svijeta. Nakon kratkog stajanja za iskrcaj i ukrcaj putnika nastavljamo do naše zadnje luke – Dubrovnik.

Dubrovnik drevni biser Jadrana

Jedan od najpoznatijih gradova na Jadranu je svakako Dubrovnik. Bogata povijest čini ga poželjnom destinacijom brojnih turista koji ga otkrivaju i ostaju osupnuti ljepotama koje nudi. Gradske zidine, Kneževa palača, glavna ulica Stradun te barokna katedrala Marijina uznesenja samo su dio onoga što grad pod Srđem nudi. Ovo je grad burne povijesti i prošlosti, koji je uspio zadržati svoju samostalnost i slobodu unatoč brojnim prijetnjama Mletaka i Turaka. Ovaj grad stotinama je godina bio centar kulture, znanja i moći kao glavni grad Dubrovačke republike. Stara gradska jezgra je zbog svojeg povijesnog značaja uvrštena 1979. godine pod zaštitu UNESCO-a. Grad ima brojne muzeje u kojima ćete se moći upoznati sa slavnom i bogatom prošlošću ovoga grada. Među njima svakako treba naglasiti postavu u Dominikanskom samostanu, kao i Riznicu katedrale u kojoj su izložene srebrne i zlatne relikvije koje datiraju od 11. do 19. stoljeća. Još jedna zanimljivost nalazi se u muzeju Franjevačkog samostana gdje možete pogledati inventar apoteke male braće iz davne 1317. godine.

Šetnja gradskim zidinama ostavit će Vas bez daha, kao i posjet tvrđavi Lovrijenac. Ova tvrđava odvojena je od ostatka gradskih zidina te je izgrađena kako bi sa zapada štitila grad od napada s mora. Na ulazu u tvrđavu stoji latinski natpis: Non bene pro toto libertas venditur auro (Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta), što dovoljno govori o ustrajnosti i odlučnosti građana Dubrovnika da očuvaju svoju samostalnost.

Odlična gastronomska ponuda

Prošetajte starom gradskom jezgrom, labirintom ulica i uličica u kojim još uvijek žive „gospari“ kako se nazivaju Dubrovčani. Uske uličice, brojne stepenice i trgovi kriju fantastične barove i restorane u kojima ćete se super zabaviti, ali i vrhunski pojesti. Sjajna gastronomska ponuda jedna je od odlika većine dubrovačkih restorana i koji god restoran da odaberete, nećete pogriješiti. Restorani nude domaću i svježu hranu te bogatu ponudu vina koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Posjet obližnjem Lokrumu

Jedan dan svoga boravka u Dubrovniku svakako rezervirajte za posjet obližnjem otočiću Lokrumu. Ovaj otok povezan je brojnim brodskim vezama i posjet otoku je zaista jednostavan. Prema legendi na ovom je otoku spas od brodoloma pronašao legendarni engleski kralj Richard I. Lavljeg Srca na povratku iz križarskog rata, 1192. godine. Iskrcao se baš na Lokrumu te se tako spasio i potom je dao zavjet da će izgraditi crkvu na otoku. Međutim, u dogovoru s građanima, izgradio ju je u samom gradu. Osim legendi, Lokrum je mjesto na kojem se možete okupati u čistom moru, uživati na predivnim plažama ili prošetati poučnim stazama kroz gusto mediteransko zelenilo.

Ovo je samo djelić onoga što Dubrovnik i Jadran nude. Svakako ih vrijedi posjetiti, odmoriti i sa sobom odnijeti najljepše uspomene.