Pomena, Otok Mljet

Pomena je mala luka na krajnjem zapadu otoka Mljeta, u blizini većeg naselja Goveđari.

Pomena je udaljena petnaestak minuta hoda od Malog jezera, jedne od atrakcija Nacionalnog parka Mljet. TP Line katamaranska veza pristaje u Pomeni.

Mljet je najšumovitiji i osmi najveći hrvatski otok. Obuhvaća površinu od oko 100 km2 i naseljava ga oko 1100 ljudi. Ime su mu dali stari Grci nazvavši ga Melita što znači med. Nacionalni park Mljet najstariji je morski nacionalni park u Hrvatskoj, a obuhvaća otprilike jednu trećinu otoka.

Najpoznatiji je po zaljevima Veliko i Malo jezero, otoku Svete Marije s crkvom i benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća te arhitektonskim ostacima iz vremena Rimskog Carstva. TP Line katamaranska veza pristaje u mjestima Pomena, Polače i Sobra na zapadnom i istočnom dijelu Mljeta. Put do Sobre traje otprilike sat vremena dok se do Polača plovi još oko 20 minuta, a do Pomene još 30 minuta.

Polače su jedno od najstarijih naselja na Mljetu. Nalaze se u prostranoj i dobro zaštićenoj uvali na mjestu gdje je u vrijeme Rimskog Carstva izgrađen ljetnikovac. U Polačama možete iznajmiti bicikle i kajake, probati lokalnu hranu u raznim restoranima te uživati na plaži Paljevina. Sobra je manja od Polača. U prošlosti je bila ribarska luka, ali razvila se u turističko naselje s nekolicinom restorana i lijepo uređeno plažom. U Sobri počinje mljetska planinarska staza dužine 43 kilometra koja prolazi kroz cijeli otok i njegove prekrasne mediteranske krajolike. Pomena je pak mala luka na krajnjem zapadu otoku, u blizini većeg naselja Goveđari. Udaljena je petnaestak minuta hoda od Malog jezera, jedne od atrakcija Nacionalnog parka Mljet. Ostala veća naselja na Mljetu su Babino Polje, Goveđari, Korita, Maranovići, Prožura i Blato. Postoji autobusna linija i koja povezuje ova mjesta, a moguće je koristiti i taksi. Prema legendi Rimski car Septimije Sever prognao je povjesničara Agesilaja na Mljet. Kad ga je car pomilovao Agesilaj je odbio napustiti Mljet očaran njegovim ljepotama. Budite oprezni da se isto ne dogodi i vama.

Mljet je otok vrlo bogate povijesti. Brojni stručnjaci smatraju da je Mljet Kalipsin otok iz Homerove Odiseje te mjesto na kojem je Sveti Pavao doživio brodolom i gdje ga je ugrizla zmija otrovnica. Neki kinolozi smatraju da psići Maltezeri potječu odavde. Na Mljetu se nalazi treća najveća rimska građevina u Hrvatskoj, a poznat je i po vinima i maslinovom ulju kao i po mnogim šljunčanim i pješčanim plažama. Ukoliko Vam sve ovo zvuči primamljivo pobrinite se da kupite svoju putnu kartu i ukrcate se na TP Line katamaran koji za Mljet polazi iz Dubrovnika svaki dan.

Saznajte više na stranicama lokalne turističke zajednice i županijske turističke zajednice.

Saznajte više o Nacionalnom parku Mljet.

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

- Istražite Odisejevu špilju, najneobičniju lučicu na Mediteranu

- Smjestite se u Hotelu Odisej, smještenom tik do mora

- Posjetite otok Svete Marije na kojem se nalaze romanička crkva i samostan.

- Probajte lokalne riblje delicije u Restoranu Maestral u Okuklju ili Konobi Ribar u Pomeni

- Francuski istraživač podmorja Jacques Cousteau tvrdio je da je Mljet jedna od najljepših ronilačkih destinacija na svijetu. Otkrijte jeli bio u pravu.