Milna, Otok Brač

TP Line katamaran plovi za Milnu, lijepo naselje koje se nalazi u duboko uvučenoj uvali na najzapadnijem dijelu otoka Brača.

Područje u blizini Milne najrazvedeniji je dio otoka Brača stoga je od ove luke moguće prošetati do većeg broja lijepih uvala. Krenete li istočnije pronaći ćete plažu Zlatni rat, vjerojatno najpoznatiju plažu u Hrvatskoj.

Brač je treći najveći hrvatski otok i najveći otok u Dalmaciji. Obuhvaća površinu od 395 km2 i ima populaciju od oko 14.500 žitelja. Porijeklo imena Brač nije nedvojbeno utvrđeno, ali se smatra da dolazi od ilirske riječi brentos što znači jelen. Brač se nalazi u središnjoj Dalmaciji, južno od grada Splita i sjeverno od otoka Hvara. Podijeljen je na osam općina, a najveća mjesta na otoku su Supetar, Bol, Pučišća, Postira, Selca, Sutivan, Milna i Nerežića. TP Line katamaran plovi u Milnu, lijepo naselje koje se nalazi u duboko uvučenoj uvali na najzapadnijem dijelu otoka. Nekoć je to bila glavna bračka luka, prije nego što je u Supetru izgrađeno trajektno pristanište.

Područje u blizini Milne najrazvedeniji je dio otoka stoga je od ove luke moguće prošetati do većeg broja lijepih uvala. Krenete li istočnije pronaći ćete plažu Zlatni rat vjerojatno najpoznatiju plažu u Hrvatskoj. To je šljunčani rt dug oko 1000 metara čiji se oblik mijenja ovisno o vjetru, a s kojeg puca pogled na sjevernu obalu Hvara. Ukoliko su vam draže pješčane plaže posjetite Lovrečinu kraj Postira i Velu luku u Supetru. Brač je poznat i po pustinjačkog prebivalištu Blaci kojeg su 1551. uspostavila dva redovnika. Od 2007. nalazi se na listi kandidata za UNESCO-vu listu svjetske baštine. Brački kamen izuzetno se cijeni. Još od antičkih vremena vrlo kvalitetan mramor vadio se širom otoka dok su današnji kamenolomi locirani u mjestu Pučišća gdje se nalazi i slavna kamenoklesarska škola. Brački kamen korišten je u gradnji katedrala u Trogiru i Šibeniku, Parlamenta u Budimpešti, Reichstaga u Berlinu, te Dioklecijanove Palače u Splitu.

U vrijeme Rimskog Carstva autor Plinije Starijina zvao je Brač „capris laudata Brattia“ što znači "Brač slavan po kozama." Bizantski car Konstantin VII. naveo je Brač i Hvar kao najljepše i najplodnije Jadranske otoke. Mletački putopisac Alberto Fortis u 18. stoljeću za ovaj otok navodi da daje veliku količinu vina koje se smatra najboljim u Dalmaciji. Otkrijte otok koji su poznate osobe hvalile i u antici i u srednjem i u novom vijeku. Ukrcajte se na TP Line katamaran koji za Brač plovi svakog dana iz Splita i Dubrovnika i uživajte u divnim plažama, kvalitetnim vinima i maslinovim uljima i bogatoj povijesti otoka neprekidno naseljenog od drevnih vremena.

Saznajte više na stranicama lokalne turističke zajednice i županijske turističke zajednice.

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN

Posjetite plažu Borak, bračku plažu koja nudi brojne sadržaje.

Zaputite se u vinariju Senjković, jednu od najpopularnijih na otoku.

Posjetite Restoran Taverna Riva u Bolu koji nudi sjajan spoj tradicionalne i moderne kuhinje i prekrasnu terasu na rivi.

Popnite se na Vidovu goru, najviši vrh na hrvatskim otocima.

Smjestite se u Hotelu Milna Osam, rezerviranom samo za odrasle.

Istražite mogućnosti smještaja u luksuznim Bluesun hotelima