Korčula, Otok Korčula

Prema grčkoj legendi grad Korčulu osnovao je trojanski heroj Antenor prije više od 3000 godina.

Tijekom njezine duge i turbulentne povijesti Korčulom su vladali stari Grci, Rimljani, Bizantinci, Venecijanci i Habsburzi koji su svi ostavili svoje tragove. Pobrinite se da budete na TP Line katamaranu koji za Korčulu tijekom turističke sezone polazi iz Dubrovnika, Splita i Hvara više puta svakog dana.

Korčula je šesti najveći i drugi najnaseljeniji hrvatski otok. Od turističkog bisera Dubrovnika udaljena je samo dva sata udobne vožnje suvremenom TP Line katamaranskom vezom. Prema grčkoj legendi grad Korčulu osnovao je trojanski heroj Antenor prije više od 3000 godina. Stari Grci nazvali su otok Korkyra prema nimfi u koju se Posejdon zaljubio. Kasnije su dodali riječ Melaina što znači tamna kako bi je razlikovali od drugog otoka koji je isto nosio ime Korkyra. Tijekom njezine duge i turbulentne povijesti Korčulom su vladali stari Grci, Rimljani, Bizantinci, Venecijanci i Habsburzi koji su svi ostavili svoje tragove.

Utvrđeni grad Korčula najurbanije je naselje na otoku. Poznat je po gotičkoj Katedrali Svetog Marka, Gradskoj Vijećnici isprva zvanoj Guvernerova Palača i kao rodno mjesto slavnog moreplovca Marka Pola. Tamo pristaje i TP Line katamaranska veza. U središnjem dijelu otoka usred Blatskog polja nalazi se gradić Blato. Tu je 1911. posađen drugi najduži drvored lipe u Europi. Duži od njega je samo berlinski Unter der linden. Treće veće mjesto na Korčuli je Vela Luka smještena na zapadnom dijelu otoka u duboko uvučenom zaljevu. Sva ova naselja povezuju autobusne linije. Poznate osobe kao Jackie Kennedy, Wallis Simpson i Sofia Loren posjetile su Korčulu. Otkrijte zašto.

Zanimaju vas kulturna događanja? Ne propustite mačevalačku igru Morešku koja se tradicionalno izvodila 29. srpnja, ali zbog velikog interesa turista tijekom turističke sezone izvodi se svakog tjedna. Ne propustite prekrasne korčulanske mediteranske krajobraze borovih i hrastovih šuma, maslinika i vinograda. Pobrinite se da budete na TP Line katamaranu koji za Korčulu tijekom turističke sezone polazi iz Dubrovnika, Splita, Hvara više puta svakog dana.

Saznajte više na stranicama županijske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica: 

Korčula

Blato 

Brna/Smokvica

-  Lumbarda

-  Vela Luka

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

   - Iznajmite kajak i otkrijte korčulanski arhipelag.

   - Kupite karte za TP Line katamarane u Agenciji Korkyra Info na adresi Trg Petra Šegedina 3a, Korčula.

   - Provedite dane na brojnim šarmantnim plažama kao što su Žitna, Žal i Pržina, jedina pješčana plaža na Korčuli

   - Uživajte u lokalnoj hrani u Konobi Maha koja se nalazi na brdu na istočnom dijelu otoka.

   - Smjestite se u Aminess Korčula Heritage Hotelu i uživajte u elitnoj lokaciji na rivi grada Korčule.

   - Pridružite se vinskoj turi i probajte odlična lokalna vina.