10 razloga zašto posjetiti Hvar i Split

Za odmor iz snova posjetite srce Dalmacije na Jadranskoj obali gdje vas čekaju dva bisera – glavni grad Dalmacije – Split i predivan otok Hvar. Iako različite, ove dvije destinacije imaju mnogo zajedničkih točaka zbog kojih biste ove godine odmor trebali provesti upravo tamo. Našim brzim katamaranima povezujemo Split i Hvar nekoliko puta dnevno tako da ste na otoku za manje od jednog sata. Ukrcajte se u TP Line katamaran koji, tijekom sezone, svaki dan polazi iz Splita u 11:15, 15:45, 19:15 sati. Iz Hvara se vraća svaki dan u 12:30, 17:00 i 20.30 sati. Ako već niste planirali duži ostanak na Hvaru, onda barem iskoristite brze linije i ugodno putovanje te posjetite Hvar na pola dana. I tih pola dana bit će dovoljno da se zaljubite u ovaj predivan otok i poželite se vratiti.

1. Odlična povezanost

Split je najveći grad u Dalmaciji te je odlično povezan s ostatkom Europe zračnim, cestovnim i brodskim linijama. U svom akvatoriju ima brojne veće i manje otoke s kojima je povezan brojnim brodskim linijama. Jedan od najpoznatijih otoka je svakako Hvar. Do Hvara možete lako doći TP Line katamaranskim linijama, koje povezuju Hvar i Split nekoliko puta dnevno. Vožnja traje manje od sat vremena tako da sve što trebate je kupiti kartu i opustiti se.

2. Sunce, more i blaga mediteranska klima

Otok Hvar najsunčaniji je otok na Jadranu. Blaga mediteranska klima, mnogo sunca i kristalno čisto more dovoljni su razlozi za posjet Hvaru. Međutim, ovaj otok nudi mnogo više. Zbog blage klime na otoku se uzgaja lavanda koja će vas očarati svojim mirisom. Na otoku su brojne uvale i predivne plaže na kojima možete uživati u kupanju u kristalno čistom moru. I grad Split može se pohvaliti blagom klimom i mnoštvom sunčanih danas, kao i predivnim plažama. Najpoznatija splitska plaža svakako je Bačvice na kojoj možete vidjeti kupače tijekom cijele godine kako u plićaku uživaj u igri loptom – piciginu.

3. Bogata povijest i UNESCO-va baština

Otok Hvar i grad Split prostori su koji su nastanjeni već tisućama godina te imaju bogatu i burnu prošlost iza sebe. Arheolozi su tako pronašli tragove života na otoku koji datiraju iz 3.500 godine pr. Kr. Prvo veće naselje – Pharos (današnji Stari grad), osnovali su Grci, davne 385. godine pr. Kr. Današnji glavni grad otoka - Hvar osnovan je još u srednjem vijeku. O važnosti Starog Grada i njegovoj bogatoj prošlosti svjedoči i Starogradsko polje, koje se nalazi blizu mjesta. Ovo polje je na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine kao zaštićeni kulturni krajolik. Naime, Starogradsko polje je izvrsno sačuvan primjer podjele zemlje koji se zadržao još iz vremena antičke Grčke, a koji je sačuvan do danas kao sustav puteva i terasastih parcela. To je ujedno najbolje sačuvan katastar na Sredozemlju.

I otok Hvar i Split imaju sličnu burnu povijest u kojoj su se izmjenjivali vladari, kraljevstva i države. Grci, Rimljani, Iliri, Slaveni, Mlečani, Turci – svi su htjeli vlast na ovom području koje se nalazilo na važnim trgovačkim pomorskim i kopnenim putevima.

Sam grad Split također broji nekoliko tisuća godina te je poznato kako je u njemu još rimski car Dioklecijan ljetovao te je izgradio svoju palaču. Upravo je ta palača kroz srednji vijek činila jezgru oko koje se Split počeo razvijati kao grad prije više od 1.700 godina. Povijesna jezgra Splita mjesto je brojnih hramova, crkava, trgova, podruma i ostalih spomenika. Zbog svoje povijesne važnosti je 1979. godine upisana na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Istražite Dioklecijanovu palaču, prošetajte Peristilom i Prokurativama, a šetnju završite pijući kavu na poznatoj splitskoj rivi.

4. Restorani koji će vas oduševiti

Otok Hvar i grad Split mjesta su u kojima možete pronaći vrhunske restorane. Bilo da tražite malu lokalnu konobu ili vrhunski moderni restoran ova dva grada ih imaju u ponudi. Kušajte vrhunske gastronomske delicije koje nude najbolji kuhari. Brojni ugostiteljski objekti nude široku ponudu – od tradicionalne do moderne kuhinje koje će zadovoljiti i najzahtjevnije gastronomske znalce.

5. Vrhunska domaća hrana

I Hvar i Split mogu se podičiti drevnom tradicijom prodaje voća i povrća na otvorenim tržnicama. Tržnice se nalaze u centru mjesta tako da ih svakako vrijedi posjetiti i pogledati ponudu svježeg voća i povrća koje će vas oduševiti svojim bogatim okusima i mirisima. I velik broj restorana surađuje s brojnim lokalnim proizvođačima te ćete i u restoranima uživati u vrhunskoj domaćoj hrani.

6. Vino – piće za bogove

Vino ovog dijela Dalmacije zaslužuje posebnu točku. Fantastična klima i položaj terena od davnina su prepoznati kao savršeni za uzgoj vinove loze zbog čega Hvar ima dugu povijest i tradiciju vinogradarstva koje potječe od starih Grka. Najpoznatije vinske sorte na Hvaru su Bogdanuša i Plavac mali, a sve se više uzgaja vrhunski Pošip i autohtoni Prč. I Splitsko područje ima bogatu povijest uzgajanja vinove loze i proizvodnje vina. Kad ste u Splitu svakako bookirajte neku od vinskih tura u kojima ćete imati priliku uživati u vrhunskim lokalnim vinima.

7. Vrhunska zabava je zagarantirana

Ako ste u potrazi za vrhunskom zabavom i Split i Hvar mjesta su poznata po svojim vrhunskim klubovima. Hvar je nadaleko prepoznat kao mjesto okupljanja svjetski poznatih zvijezda te su hvarske klubove i restorane, između ostalih, posjetili i princ Harry, Beyonce i Jay Z, Bon Jovi, Tommy Hilfiger... I grad Split ima brojne barove i klubove u kojima ćete se zabaviti i plesati.

8. Bogato kulturno nasljeđe

U gradu Splitu te na otoku Hvaru život teče već tisućama godina te je stoga ovo prostor bogate povijesti i kulture. Hvar je poznat po svojim predivnim zidinama, brojnim palačama, loggi te najstarijem otočnom kazalištu u Hrvatskoj. S Hvara potječu brojni renesansni pjesnici poput Petra Hektorovića i Hanibala Lucića, a otok je kroz povijest iznjedrio na stotine vrhunskih umjetnika. Brojne palače pretvorene su u muzeje koje vrijedi posjetiti. Što se kulturne ponude tiče, Split je posebna priča. Ovaj grad u srcu Dalmacije obogatio je Hrvatsku, ali i svijet, davši toliko umjetnika da ih se ne bi dalo pobrojati. Pjesnici, pisci, glumci, slikari, pjevači, ali i sportaši iz ovoga grada ostavili su svoj pečat ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. Prošetajte splitskim ulicama i posjetite brojne muzeje te doživite kulturno bogatstvo ovoga grada.

9. Prvoklasan smještaj

I Split i Hvar nude raznolik smještaj, ovisi o tome što preferirate. Vrhunski hoteli i kuće za odmor, ali i apartmani te brojni hosteli stoje Vam na raspolaganju. Rezervirajte smještaj u Splitu, istražite ga nekoliko dana te se potom našim katamaranom prebacite na Hvar i tamo provedite nekoliko dana uživajući u otočnom ambijentu.

10. Odlični domaćini i životni stil

Prije dolaska u Split i na Hvar morate nešto znati. Dalmatinci su ljudi koji imaju poseban način života u kojem je glavni motiv „pomalo“. Njihova poznata uzrečica „Vrag odnija prišu“ je nadaleko poznata te najbolje dočarava ovaj mentalitet. U Splitu i na Hvaru kava se pije po dva sata, ruča se polako i bez žurbe uživajući u svakom zalogaju koji se potom zalijeva vrhunskim vinom. Nakon ručka je obavezan počinak barem pola sata do sat vremena. Ako je ljetno doba onda je sve dodatno polaganije jer se od vrućine ne može drugačije. Ipak, unatoč svemu tome, sve funkcionira savršeno. Splićani i Hvarani poznati su kao gostoljubivi domaćini koji su Vam uvijek spremni pomoći. Posjetite Split i Hvar i dopustite da vas preuzme dalmatinska „fjaka“.