Split

Split je osnovao rimski car Dioklecijan koji je izabrao lokaciju južno od antičkog grada Salone za izgradnju goleme palače.

Okupajte se i odmorite na plaži Bačvice ili prošetajte park šumom Marjan. Sve to možete napraviti u centru Splita dok čekate na ukrcaj ili nakon iskrcaja s TP Line katamarana koji povezuje Split sa Milnom, Hvarom, Korčulom, Pomenom i Dubrovnikom.

Split je najveći obalni grad u Hrvatskoj i uz Trst, Bari, Veneciju i Drač jedan od najvećih na Jadranu. Osnovao ga je rimski car Dioklecijan koji je izabrao lokaciju južno od antičkog grada Salone za izgradnju goleme palače iz koje se razvio današnji Split. Njegovo ime dolazi od grčke riječi Aspalatos što znači brnistra, grmolika mediteranska biljka koja cvate žutim cvjetovima.

Putnička luka Split nalazi se u središtu grada na predjelu koji Splićani zovu Istočna obala, u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače, povijesne jezgre Splita gdje je snimana popularna televizijska serije Igra Prijestolja i koja je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a. Tu ćete pronaći Peristil Dioklecijanove palače, Splitsku katedralu koja je isprva bila grobnica cara Dioklecijana, Zlatna vrata, Trg Pjacu i mnoštvo drugih muzeja i spomenika. Okupajte se i odmorite na plaži Bačvice ili prošetajte park šumom Marjan. Sve to možete napraviti u centru Splita dok čekate na ukrcaj ili nakon iskrcaja s TP Line katamarana koji povezuje Split sa Milnom, Hvarom, Korčulom, Pomenom i Dubrovnikom.

Ukoliko ste raspoloženi za noćni izlazak Split je pravo mjesto za vas. Noćni klubovi se uglavnom nalaze oko plaže Bačvice, ali manji barovi i kafići raštrkani su po cijelom Splitu. Osjetite li želju za kulturnim uzdizanjem možete posjetiti Arheološki muzej Split ili unikatni Muzej Froggyland. Uz sve to Split je i grad više puta dnevno povezan TP Line katamaranskom vezom s prekrasnim otokom Hvarom, ali i sa Milnom, Korčulom, Pomenom i Dubrovnikom. Odlična prilika da posjetite ova povijesna mjesta i zaplovite s modernim i udobnim TP Line katamaranom.

Saznajte više na stranicama lokalne turističke zajednice i županijske turističke zajednice.

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

   - Ljubitelj ste sporta? Pogledajte utakmicu lokalnog nogometnog kluba Hajduk. Njegovi navijači su nešto posebno.

   - Zanima vas živi svijet Jadranskog mora? Posjetite splitski akvarij, najveći u Hrvatskoj.

   - Probajte lokalne specijalitete kao što je pašticada u Konobi Stare Grede koja nudi dobru hranu za pristupačne cijene.

   - Na poluotoku Marijan iznajmite kajak i uživajte u modrom moru koje okružuje grad.

   - Uživate u planinarenju i volite provoditi vrijeme u planinama? Planinarski dom Umberto Girometta na planini Mosor nalazi se na samo 45 minuta hoda od autobusne stanice Sitno Gornje na rubu Splita.