Ubli, Otok Lastovo

Lastovo je pučinski otok tako da put TP Line katamaranskom vezom iz Dubrovnika traje oko 3:30 sati, ali itekako vrijedi istrpiti malo dužu vožnju jer ovaj otok je prava oaza mira usred plavih voda Jadrana.

Kroz veći dio dvadesetog stoljeća strancima je pristup na Lastovo bio zabranjen zbog njegove vojne važnosti tako da je otok odlično sačuvao svoj izvorni mediteranski šarm. Otkrijte ostatke vojnih građevina, vrijedne građevine iz bogate povijesti Lastova i vrlo poznata otočka vina

Lastovo je drugi najveći otok Dubrovačko-Neretvanske županije i petnaesti najveći otok u Hrvatskoj. Obuhvaća površinu od kojih 40 km2 i ima oko 800 stanovnika. Lastovo je pučinski otok tako da put TP Line katamaranskom vezom iz Dubrovnika traje oko 3:30 sati, ali itekako vrijedi istrpiti malo dužu vožnju jer ovaj otok je prava oaza mira usred plavih voda Jadrana, još netaknuta masovnim turizmom. Ponajviše zbog izrazito bogate faune lastovskog podmorja cijelo je Lastovo zajedno s okolnim manjim otocima proglašeno parkom prirode.

TP Line katamaranska veza pristaje u mjestu Ubli povezanom autobusnom linijom s obližnjim Pasadurom i Lastovom koje je najveće selo na otoku. Kroz veći dio dvadesetog stoljeća strancima je pristup na Lastovo bio zabranjen zbog njegove vojne važnosti tako da je otok odlično sačuvao svoj izvorni mediteranski šarm. Otkrijte ostatke vojnih građevina, vrijedne građevine iz bogate povijesti Lastova i vrlo poznata otočka vina. Lastovo obiluje šljunčanim plažama okruženim borovim šumama. To je nakon obližnjeg Mljeta najšumovitiji hrvatski otok. Možete li zamisliti bolje mjesto za šetnju?

Lastovo je dovoljno maleno i udaljeno da svaki njegov posjetitelj može uživati u miru i tišini, a opet dovoljno veliko da ponudi gostima dobar izbor restorana s lokalnom hranom i vinima te raznoliku ponudu smještajnih kapaciteta i drugih usluga. Ovog ljeta ne propustite priliku ukrcati se u TP Line katamaran svakog dana u Dubrovniku u 14:30 sati za vrijeme turističke sezone od lipnja do rujna i posjetiti Lastovo.

Saznajte više na stranicama lokalne turističke zajednice i županijske turističke zajednice.

Saznajte više o Parku prirode Lastovsko otočje

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

   - Popnite se na vidikovac Hum, najviši vrh Lastova.

   - Uživate promatrati zvijezde? Zbog pozicije usred Jadrana lastovsko je noćno nebo netaknuto svjetlosnim zagađenjem.

   - Otkrijte uvalu Skrivena luka i njezine prekrasne šljunčane plaže.

   - Smjestite se u ljupkom smještajnom objektu Triton u selu Zaklopatica. U sklopu njega nalazi se i odličan riblji restoran.

   - Osjećate potrebu za avanturom? Lastovo je vrlo atraktivno mjesto za ronjenje zbog bogatstva života u okolnom moru.