Hvar, Otok Hvar

Otok Hvar nalazi se u središnjem dijelu Dalmacije nedaleko od grada Splita s kojim je povezan TP Line katamaranskom vezom koja ga povezuje i sa Milnom, Korčulom, Pomenom i Dubrovnikom.

Hvar je slavan kao otok s najvećim brojem sunčanih dana na Jadranu. Možete posjetiti Starogradsko Polje koje je UNESCO zaštitio kao vrijedan primjer poljoprivrednog sustava starih Grka ili uživati u povijesnoj arhitekturi grada Hvara.

Hvar je četvrti najveći otok u Hrvatskoj. Obuhvaća površinu od 300 km2 i ima oko 11000 stanovnika. Ime mu dolazi od grčke riječi Pharos što znači svjetionik. Najveće mjesto na otoku je grad Hvar, ali od njega je stariji Stari Grad kojeg su osnovali stari Grci prije više od 2400 godina. Ostala veća naselja na otoku su Jelsa, Vrbanj, Sućuraj, Dol, Svirče, Vrboska itd. Otok Hvar nalazi se u središnjem dijelu Dalmacije nedaleko od grada Splita s kojim je povezan TP Line katamaranskom vezom koja udaljenost između ove dvije luke prolazi za sat vremena.

Hvar je slavan kao otok s najvećim brojem sunčanih dana na Jadranu. Hvarani se vinogradarstvom i vinarstvom bave već više od 2400 godina tako da se svakako pridružite hvarskim vinskim turama. Hvar je poznat i po svojim proizvodima od lavande. Poljoprivredne površine upotpunjavaju borove šume tvoreći zajedno prekrasan mediteranski krajolik. Hvar okružuje modro i čisto more i postoje brojne plaže kao što su šumovita Milna u blizini grada Hvara znana i po ljetnikovcu Ivanid iz 17. stoljeća, šljunčane plaže Banj i Lanterna oko Starog Grada i pješčana uvala Mina kraj Jelse. Možete posjetiti Starogradsko Polje koje je UNESCO zaštitio kao vrijedan primjer poljoprivrednog sustava starih Grka ili uživati u povijesnoj arhitekturi grada Hvara, primjerice u baroknoj Katedrali Sv. Stjepana ili u utvrdi Fortica, poznatoj i kao Španjola. Veća naselja na zapadnom dijelu otoka Hvar, Stari Grad i Jelsa dobro su povezana autobusnim linijama dok je slabije naseljen istočni dio otoka nešto izoliraniji.

Uz sve ovo Hvar može ponuditi i sjajan noćni život s obzirom da je već neko vrijeme poznat kao party destinacija. Što se smještaja tiče na Hvaru ćete pronaći sve od Hotela s pet zvjezdica Palace Elisabeth do privatnih soba i apartmana. Ukoliko Vam sve ovo zvuči privlačno ne oklijevajte već se ovog ljeta obavezno ukrcajte u TP Line katamaran koji iz Splita svaki dan u 09:15 11:15, 15:45, 19:15 tijekom turističke sezone polazi za Hvar.

Saznajte više na stranicama županijske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica:

Hvar

Jelsa

Stari Grad

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

   - Popnite se na vrh Sv. Nikola, najviši vrh Hvara i uživajte u pogledu. Moguće je doći vrlo blizu vrha automobilom.

   - Ne propustite obići vinariju Zlatan Otok, jednu od najpoznatijih u Hrvatskoj

   - Probajte kreativnu lokalnu hranu u Restoranu Black pepper u gradu Hvaru. Nude i veliki izbor hrvatskih vina te vlastite koktele.

   - Istražite arhipelag Pakleni Otoci udaljen desetak minuta vožnje brodom od Hvara.

   - Posjetite Muzej Starog Grada smješten u neorenesansnoj palači Biankini i otkrijte povijest otoka Hvara.

   - Tulumarite s najpoznatijim svjetskim DJ-ima u Carpe diem beach klubu.

   - Smjestite se u luksuznim hotelima Sunčani Hvar