Vis, Otok Vis

Otok Vis je kroz 20. stoljeće služio kao značajna mornarička baza i mogućnost posjeta otoku bila je strogo ograničena.

Masovni je turizam zaobišao Vis koji je tako zadržao svoj stari mediteranski šarm što ga uz bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu čini vrlo atraktivnom turističkom destinacijom. TP Line katamaran pristaje u Visu.

Otok Vis pučinski je srednjodalmatinski otok. Površina mu iznosi 90 km2, a naseljava ga oko tri tisuće i petsto ljudi. Na otoku se nalaze dva grada, Vis i Komiža, te nekolicina manjih naselja smještenih većinom uz jugoistočnu obalu i duž stare ceste Vis-Komiža. Otočani su se tradicionalno najviše bavili ribarstvom i vinogradarstvom, a danas prevladavaju uslužne djelatnosti. Zanimljivo je da je 1910. čak trećina otoka bila pod vinogradima, a smatra se da su Grci prvu vinovu lozu u Dalmaciji posadili na Visu. Najviši vrh otoka je Hum u blizini Komiže koji se uzdiže do visine od 587 metara. 

Otok Vis bio je naseljen još u prapovijesti. Starogrčki tiranin Dionizije Stariji sa Sirakuze na njemu je osnovao naselje Issa u neposrednoj blizini današnjeg grada Visa. Kasnije su otokom vladali Liburni kojima ga preotimaju Rimljani. Do 1797. otok je pod Mletačkom vlašću, a nakon kratkog perioda Napoleonove vlasti postaje kao i ostatak Dalmacije dio Habsburške Monarhije. Kraj Visa se 1866. odigrala poznata pomorska bitka kad je manja austrijska mornarica pod vodstvom Admirala Tegetthoffa pobijedila veću talijansku mornaricu Admirala Persana potopivši oklopnjaču Re d'Italia i privremeno obuzdavši talijanske pretenzije prema istočnoj obali Jadrana. Kroz 20. stoljeće služio je kao značajna mornarička baza i mogućnost posjeta otoku bila je strogo ograničena što je dovelo do toga da je masovni turizam zaobišao Vis koji je tako zadržao svoj stari mediteranski šarm što ga uz bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu čini vrlo atraktivnom turističkom destinacijom.

TP Line katamarani svakodnevno plove za grad Vis, najveće naselje na otoku koje se nalazi u dobro zaštićenom zaljevu na sjeveroistočnom dijelu Visa. Poznat je po ostacima antičke Isse, utvrđenjima kao što su kula Perasti ili Gospina batarija, plemićkim ljetnikovcima i sakralnoj arhitekturi od koje se ističu crkva Gospe od Spilica, crkva svetog Ciprijana i Justine i samostan sv. Jerolima. Drugi grad na otoku je Komiža smještena na zapadnoj obali Visa u dubokom zaljevu. Poznata je po crkvama Gospe Gusarice i svetog Nikole, mletačkom kaštelu na rivi, ali i obližnjoj Titovoj špilji koja je 1944. bila sjedište njegove vlasti te Modroj špilji na obližnjem otoku Biševu. U Komiži se održavaju i brojne manifestacije kao što su Ribarska noć i regata Rota Palagruzona. Otok Vis poznat je i po lijepim plažama kao što su Stiniva okružena liticama, pješčane plaže Zaglav i Stončica, i šljunčana Pizdica s izvorom pitke vode. Ukrcajte se na TP Line katamarane koji na Vis plove svakog dana iz Makarske, Bola, Hvara i Splita i uživajte u čistom moru, bogatoj kulturnoj baštini i lokalnoj gastronomiji.

Saznajte više na stranicama županijske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica:

   - Vis

   - Komiža

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

   - Okupajte se na plaži Stiniva, od 1967. zaštićenoj kao prirodni rezervat.

   - Doživite manifestaciju Ribarska noć koja se tradicionalno održava svake prve subote u kolovozu u Komiži.

   - Istražite arheološki muzej grada Visa smješten u utvrdi Batarija, poznat između ostaloga po zbirci grčkog posuđa i amfora.

   - Probajte lokalne specijalitete Višku i Komišku pogaču te odlučite koja Vam se više sviđa.

   - Posjetite vinariju Lipanović i kušajte vina otoka Visa, kolijevke hrvatskog vinogradarstva.