Makarska

Makarska je drugo najveće naselje u Splitsko-Dalmatinskoj županiji.

Makarska se nalazi u podnožju planine Biokovo, Parka Prirode i jedne od najviših planina u Hrvatskoj, a preko mora gleda na istočne djelova otoka Brača i Hvara. Lijepe kamene plaže kao što su Nugal, Donja Luka ili Biloševac privlače brojne turiste.

Makarska je s 13,426 stanovnika najveće obalno naselje na potezu između Splita i Dubrovnika. Nalazi se u podnožju planine Biokovo, Parka Prirode i jedne od najviših planina u Hrvatskoj, a preko mora gleda na istočne dijelove otoka Brača i Hvara. Makarska je znamenita po svojim šljunčanim plažama i kao centar 60 km duge Makarske rivijere, jedne od najpoznatijih u Hrvatskoj. Smatra se da ime Makarska dolazi od Feničkog naziva za purpurnu boju koja se u staro doba dobivala od lučevine nekoliko vrsta grabežljivih puževa iz roda Muricidae (volaka) kojih u Makarskoj luci ima mnogo.

Makarska je drugo najveće naselje u Splitsko-Dalmatinskoj županiji. Povijesno gledano bila je sjedište Makarske Biskupije koja je u 1828. spojena sa Splitskom Biskupijom u Splitsko-Makarsku Biskupiju. Nekadašnja katedrala, danas konkatedrala Svetog Marka Evanđelista nalazi se u centru grada i jedna je od najznačajnijih građevina u Makarskoj. To je barokna crkva izgrađena u 18. stoljeću nakon što je grad oslobođen od Turaka. Kosti Svetog Klementa, sveca zaštitnika Makarske, čuvaju se ondje, unutar oltara. Ostala atraktivna mjesta u Makarskoj uključuju Marijansko Svetište Vepric, makarsku Rivu s mnoštvom kafića i palmi i dva šumovita poluotoka Osejava i Sv. Petar koji okružuju Gradsku luku.

Povijest Makarske vrlo je bogata. Koristili su je kao luku stari Grci, a kasnije je postala dio Rimskog Carstva. U srednjem vijeku kod Makarske su Neretvani pobijedili Mletačku flotu. Kasnije ju je sebi pripojila Hrvatska, a njome su vladali i Mlečani i Bosanski banovi. 1499. zauzimaju je Turci, a u vrijeme Kandijskog rata ponovno pada u Venecijanske ruke. Stanovništvo Makarske intenzivno je raslo u 20. stoljeću kada se formira kao jedna od glavnih Hrvatskih turističkih destinacija. Lijepe kamene plaže kao što su Nugal, Donja Luka ili Biloševac privlače brojne turiste baš kao i Park Prirode Biokovo, osnovan 1981. Biokovo je osobito popularno zbog prvog skywalka u Hrvatskoj, Botaničkog vrta Kotišina s obližnjom utvrdom Veliki kaštel te većeg broja endemskih vrsta, šuma i krških oblika. Uz sve to Makarska je i mjesto odakle TP Line svakodnevno plovi za otoke Brač, Hvar i Vis tako da ne propustite je posjetiti makar kao usputnu destinaciju prije plovidbe na neki od srednjodalmatinskih otoka.

Saznajte više na stranicama županijske turističke zajednice i lokalne turističke zajednice.

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

   - Posjetite Park Prirode Biokovo i poznati Skywalk, prvu takvu šetnicu u Hrvatskoj

   - Okupajte se na prekrasnoj plaži Nugal, okruženoj stijenama i šumom.

   - Uživajte u lokalnoj hrani uz plažu u Restoranu Herc.

   - Istražite Poluotok Sv. Petar na kojem ćete pronaći crkvicu, plažu i svjetionik.

   - Ne propustite posjetiti Muzej Riba, Rakova i Školjki s više od 250 različitih vrsta u svojoj zbirci.