Bol, Otok Brač

Nedaleko od Bola pronaći ćete plažu Zlatni rat, vjerojatno najpoznatiju plažu u Hrvatskoj.

Zlatni rat je šljunčani rt dug oko 1000 metara čiji se oblik mijenja ovisno o vjetru, a s kojeg puca pogled na sjevernu obalu Hvara.

Brač je treći najveći hrvatski otok i najveći otok u Dalmaciji. Obuhvaća površinu od 395 km2 i ima populaciju od oko 14.500 žitelja. Porijeklo imena Brač nije nedvojbeno utvrđeno, ali se smatra da dolazi od ilirske riječi brentos što znači jelen. Brač se nalazi u središnjoj Dalmaciji, južno od grada Splita i sjeverno od otoka Hvara. Podijeljen je na osam općina, a najveća mjesta na otoku su Supetar, Bol, Pučišća, Postira, Selca, Sutivan, Milna i Nerežića. TP Line katamaran pristaje u Bolu, lijepom naselju koje se nalazi na južnoj obali otoka, podno Vidove gore. 

Zapadna obala Brača najrazvedeniji je dio otoka stoga je na tom području moguće pronaći veći broj lijepih uvala. Krenete li istočnije pronaći ćete nedaleko od Bola plažu Zlatni rat, vjerojatno najpoznatiju plažu u Hrvatskoj. To je šljunčani rt dug oko 1000 metara čiji se oblik mijenja ovisno o vjetru, a s kojeg puca pogled na sjevernu obalu Hvara. Ukoliko su vam draže pješčane plaže posjetite Lovrečinu kraj Postira i Velu luku u Supetru. Brač je poznat i po pustinjačkog prebivalištu Blaci kojeg su 1551. uspostavila dva redovnika. Od 2007. nalazi se na listi kandidata za UNESCO-vu listu svjetske baštine. Brački kamen izuzetno se cijeni. Još od antičkih vremena vrlo kvalitetan mramor vadio se širom otoka dok su današnji kamenolomi locirani u mjestu Pučišća gdje se nalazi i slavna kamenoklesarska škola. Brački kamen korišten je u gradnji katedrala u Trogiru i Šibeniku, Parlamenta u Budimpešti, Reichstaga u Berlinu, te Dioklecijanove Palače u Splitu.

U vrijeme Rimskog Carstva autor Plinije Starijina zvao je Brač „capris laudata Brattia“ što znači "Brač slavan po kozama." Bizantski car Konstantin VII. naveo je Brač i Hvar kao najljepše i najplodnije Jadranske otoke. Mletački putopisac Alberto Fortis u 18. stoljeću za ovaj otok navodi da daje veliku količinu vina koje se smatra najboljim u Dalmaciji. Otkrijte otok koji su poznate osobe hvalile i u antici i u srednjem i u novom vijeku. Ukrcajte se na TP Line katamaran koji za Brač plovi svakog dana iz Splita i Dubrovnika i uživajte u divnim plažama, kvalitetnim vinima i maslinovim uljima i bogatoj povijesti otoka neprekidno naseljenog od drevnih vremena.

Saznajte više na stranicama lokalne turističke zajednice i županijske turističke zajednice.

ISKORISTITE SVOJ POSJET NA NAJBOLJI NAČIN:

   - Posjetite plažu Borak, bračku plažu koja nudi brojne sadržaje.

   - Zaputite se u vinariju Senjković, jednu od najpopularnijih na otoku.

   - Posjetite Restoran Taverna Riva u Bolu koji nudi sjajan spoj tradicionalne i moderne kuhinje i prekrasnu terasu na rivi.

   - Popnite se na Vidovu goru, najviši vrh na hrvatskim otocima.

   - Smjestite se u Hotelu Milna Osam, rezerviranom samo za odrasle.

   - Istražite mogućnosti smještaja u luksuznim Bluesun hotelima